PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Hunedoara: Elevii pasionaţi de robotică, recompensaţi cu o clădire nouă, special amenajată pentru ei

O clădire nouă, special construită pentru elevii pasionaţi de robotică din municipiul Hunedoara, a fost dată în folosinţă marţi, la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”, investiţia fiind realizată în baza unei finanţări de 68.000 de euro alocată de la bugetul local, potrivit AGERPRES.

Momentul a fost marcat printr-o festivitate organizată de Primărie şi conducerea liceului iar momentul tăierii panglicii inaugurale a fost unul inedit, protagonist fiind unul dintre roboţii creaţi de copii.

Clădirea a fost ridicată pentru a le putea asigura elevilor pasionaţi de fizică, informatică şi robotică un loc adecvat în care să lucreze şi să se dezvolte din punctul de vedere al cunoştinţelor în domeniu.

Potrivit autorităţilor, imobilul reprezintă şi o recompensă pentru numeroasele reuşite ale echipei „RobotX” Hunedoara la competiţiile naţionale şi internaţionale de robotică, sub coordonarea profesorului Mircea Nistor.

Printre rezultatele obţinute de elevii echipei „RobotX” Hunedoara se numără cinci medalii de aur, obţinute în 2018 şi 2021, la competiţii de nivel mondial.

„Este o mândrie pentru noi, ca reprezentanţi ai administraţiei locale, faptul că putem să investim banii comunităţii în aceşti copii coordonaţi de domnul profesor Mircea Nistor. Este, totodată, o promisiune mai veche făcută în momentul în care au câştigat locul I la ‘olimpiada’ de Robotică din Mexic (anul 2018 – n.red.). Domnul profesor Nistor m-a invitat atunci să văd sala în care se antrenau. Era o sală de clasă obişnuită în care şi-au amenajat cum au putut spaţiul. Atunci am spus că e nevoie de un laborator pentru aşa ceva. Nu a fost o investiţie mare, dar niciun efort financiar nu este prea mare pentru a veni în sprijinul copiilor care au astfel de aptitudini”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

Vechea sală în care se pregăteau performerii în robotică avea doar 40 de mp. Noua sală, aflată în clădirea tocmai inaugurată, este de aproape 100 mp şi răspunde mult mai bine nevoilor de pregătire ale copiilor.

„Acest laborator este esenţial pentru elevi, pentru că, până acum, ne desfăşuram activitatea într-un spaţiu restrâns, în două echipe, cu mulţi copii, cu mulţi roboţi. Suntem tare bucuroşi că avem un loc al nostru. Putem să-i zicem ‘laborator’, dar putem să-i zicem ‘sanctuar’, deja, pentru noi. E absolut minunat şi mulţumim Primăriei că a înţeles foarte bine necesitatea unui astfel de lucru, pentru că generaţia aceasta s-ar putea să ne rezolve problemele pe care noi n-am fost în stare să le rezolvăm încă. Majoritatea dintre elevii care au fost membri ai acestor echipe sunt acum studenţi în ţară, niciunul nu a părăsit România, au succes, lucrează deja în teme de cercetare pentru că ei au venit (în facultate – n.red.) cu un alt bagaj de pregătire decât elevul, să zicem, tradiţional. Ne bucurăm tare mult că au rămas în ţară, pentru că aici e de lucru foarte mult şi aici avem nevoie de oameni valoroşi”, a spus, la rândul său, profesorul Mircea Nistor.

Povestea roboţilor gândiţi şi construiţi la Liceul Teoretic ”Traian Lalescu” din Hunedoara a început în urmă cu mai bine de şase ani, sub coordonarea profesorului Mircea Nistor. Performanţele obţinute de elevii săi la concursuri naţionale şi mondiale au creat o adevărată emulaţie în şcolile din Hunedoara şi i-a determinat pe copii să-şi dorească să facă parte din echipe care construiesc roboţi. Astfel, dacă prima echipă de robotică număra 11 membri, în timp numărul pasionaţilor a crescut şi a ajuns la 45 de elevi. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE