PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Nouă centre şi 14 recenzori pentru autorecenzarea asistată a populaţiei, la Târgu Mureş

Conducerea Primăriei Târgu Mureş a anunţat, luni, că în cele nouă centre de recenzare de pe teritoriul municipiului cei 14 recenzori selectaţi de Direcţia Judeţeană de Statistică Mureş au început activitatea pentru autorecenzarea asistată a persoanelor care, din diverse motive, nu pot completa formularele online, potrivit AGERPRES.

Coordonatorul recensământului din Târgu Mureş, Gáspár Botond, a precizat luni, într-o conferinţă de presă, că aceste nouă centre de autorecenzare asistată (ARA) vor funcţiona de luni până duminică, între orele 8,00-12,00 şi 16,00-20,00.

„Acest recensământ este extrem de important pentru viaţa oraşului. Este un inventar ce arată direcţia înspre care se îndreaptă oraşul nostru. Unul dintre cei mai importanţi piloni pe care se bazează dezvoltarea oraşului, sunt tocmai datele colectate cu ocazia acestui recensământ. Acestea determină totul. De la dezvoltarea infrastructurii la strategia culturală şi sportivă, ne bazăm pe ceea ce ne spun aceste cifre. Astfel, ne dorim o performanţă cât mai bună, nu ne vom limita la a bifa elementele obligatorii ale acestui exerciţiu (…) Îi invit pe locuitorii din Târgu Mureş să profite de posibilitatea de a completa formularul online şi îi invit pe tinerii noştri care sunt familiarizaţi cu instrumentele digitale să-şi ajute părinţii şi bunicii la recensământul online”, a declarat primarul din Târgu Mureş, Soós Zoltán.

Viceprimarul Portik Vilmos a precizat că rolul recenzorilor ARA este acela de a-i ajuta pe cei care nu au posibilitatea să completeze online datele sau întâmpină dificultăţi tehnice şi că va fi înfiinţat un telverde la care se pot obţine informaţii despre orarul de funcţionare a punctelor de recensământ din oraş.

„Deschidem nouă locaţii deşi avem 14 persoane care pot asista cetăţenii la recensământ, ce presupune că am putea să deschidem 14 puncte, însă până se formează rutina, rămân doar acestea. Intenţionăm să deschidem un punct de recenzare în fiecare cartier al oraşului (…) Unele dintre locaţii sunt deţinute de municipalitate şi am încercat să le facem cât mai primitoare şi mai prietenoase. Lucrăm la identificarea şi altor locaţii potrivite, ca la sfârşit de săptămână să ne putem deplasa în locuri intens vizitate de târgumureşeni. Vom profita de încălzirea vremii şi în acest fel”, a spus Portik Vilmos.

El a mai arătat că toate informaţiile importante despre recensământ vor fi postate şi pe site-ul recensamant.tirgumures.ro, de aici putând fi aflate şi noutăţile privind locurile de desfăşurare a recensământului asistat sau condiţiile de înscriere pentru a doua etapă.

Şeful Direcţiei Judeţene de Statistică Mureş, Ioan Matei, a precizat că recensământul populaţiei şi locuinţelor din România se desfăşoară în intervalul martie-iulie 2022 şi că faţă de celelalte acţiuni de acest gen, de această dată populaţia are posibilitatea de a se autorecenza online.

Perioada autorcenzării este 14 martie – 15 mai 2022 şi se realizează prin platforma www.recensamantromania.ro. Cei care nu vor completa chestionarul online, vor fi contactaţi de recenzori în cea de a doua etapă a recensământului, care se va desfăşura între 16 mai – 17 iulie 2022.

Coordonatorul recensământului din Târgu Mureş, Gáspár Botond, a precizat că pentru cea de-a doua etapă în municipiu va fi nevoie de 121 de recenzori şi că recrutarea acestora se va face în a doua jumătate a lunii martie. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE