PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Bihor: Peste 600.000 de persoane şi 283.000 de locuinţe urmează a fi recenzate în judeţ

Prefectul Dumitru Ţiplea a declarat, luni, că în Bihor sunt de recenzat circa 614.000 de persoane şi 283.747 de locuinţe, judeţul fiind împărţit în 580 de sectoare de recensământ cu o medie de 490 locuinţe/sector, potrivit AGERPRES.

„Am intrat în această perioadă de autorecenzare on-line şi autorecenzare asistată (14 martie – 15 mai 2022) cu 207 recenzori ARA, distribuiţi în tot judeţul, s-a făcut instruirea lor, 35 pe serie. Suplimentar, pentru a ne asigura că lucrurile funcţionează, Inspectoratul de Poliţie Judeţean va monitoriza activitatea acestor recenzori ARA pentru ca aceştia să respecte locaţia şi programul stabilite. Mai avem 24 de recenzori şefi şi 101 coordonatori, câte unităţi administrativ-teritoriale (UAT) are judeţul Bihor”, a declarat prefectul Dumitru Ţiplea, într-o conferinţă de presă.

În plus, a menţionat prefectul, pe lângă cei 207 recenzori, au mai fost instruiţi 10% ca rezerve, urmând ca la începutul lunii mai să fie instruiţi recenzorii de teren.

„Eu mizez foarte mult pe prima etapă a recenzării, adică aceste două luni, pentru că altfel, dacă nu ne aplecăm foarte mult asupra acestei etape, e puţin probabil că vom putea termina activitatea de teren având un volum foarte mare de locuinţe şi de cetăţeni, circa 614.000 de persoane de recenzat”, a precizat Ţiplea.

Calendarul pregătirilor în judeţ a cuprins activităţile desfăşurate de Unitatea Judeţeană de Implementare a Recensământului (UJIR) împreună cu Comisiile Locale pentru recensământ care au verificat, completat şi actualizat denumirile străzilor şi numerotarea clădirilor pentru întreg judeţul, populând baza de date din aplicaţia WebGis.

Primarii au avut obligaţia ca până în 11 martie 2022 să organizeze locaţiile special amenajate pentru autorecenzarea asistată. Instituţia Prefectului a dispus controale în colaborare cu IPJ Bihor pentru verificarea corectitudinii înfiinţării acestor posturi, a orarului de funcţionare şi a dotărilor acestora.

În aceste spaţii, recenzorii ARA vor asigura funcţionalitatea tabletelor electronice utilizate în autorecenzarea asistată, puse la dispoziţie de UJIR, după un program de lucru aprobat de primar. Lista locurilor /locaţiilor pentru autorecenzare asistată şi a programului de lucru va fi disponibilă pe site-urile DTS, Instituţiei Prefectului şi ale primăriilor.

Prefectul a menţionat că a organizat şi mai multe întâlniri cu reprezentanţii cultelor religioase pentru informarea şi promovarea autorecenzării, informări în cadrul Colegiilor Prefecturale cu toate serviciile deconcentrate şi primăriile.

Primarul municipiului Oradea a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, că în Oradea s-u deschis 14 centre de autorecenzare în diferite cartiere, din care două în sediul Primăriei Oradea, iar unul la Direcţia de Asistenţă Socială Oradea. Au fost colectate 350 de propuneri pentru cei 195 de recenzori care vor lucra în etapa următoare din uşă în uşă.

Primăria Oradea a alocat o sumă de 65.000 de lei pentru promovarea RPL pe plan local şi judeţean (prin mass media), s-au inscripţionat mijloace de transport în comun (trei autobuze şi un tramvai), s-au postat afişe cu informaţii despre recensământ în staţiile OTL şi scările de bloc prin intermediul asociaţiilor de proprietari, în parcurile industriale şi în mall-uri. AGERPRES 

ALTE ȘTIRI RECENTE