PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Hunedoara: Autorităţile dau asigurări că termocentrala de la Paroşeni va funcţiona în continuare

Termocentrala de la Paroşeni, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), va funcţiona în continuare, fără să existe motive de îngrijorare privind întreruperea activităţii de producere a energiei electrice la acest agent economic, a informat Instituţia Prefectului Hunedoara, potrivit AGERPRES.

„Prefectul judeţului Hunedoara, Călin Petru Marian, îi asigură pe toţi angajaţii Complexului Energetic Hunedoara, mineri şi energeticieni, că Instituţia Prefectului va urmări îndeaproape şi cu atenţie ca toate măsurile luate pentru ca activitatea Termocentralei Paroşeni să se desfăşoare în continuare fără întreruperi, dar cu respectarea legii privind condiţiile de mediu. Trebuie păstrat un echilibru legal din punct de vedere al funcţionării termocentralei şi al conformării privind respectarea normelor de protecţie a mediului înconjurător”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Hunedoara, remis AGERPRES.

În acelaşi timp, precizează prefectul, atât Comisariatul Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) cât şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) trebuie să-şi îndeplinească prerogativele stabilite de lege şi să urmărească, în continuare, ca Termocentrala Paroşeni să acţioneze pentru a lua toate măsurile tehnice necesare încadrării în cerinţele normelor de mediu.

„Pentru instituţiile statului, activitatea CEH, implicit a Termocentralei Paroşeni, este foarte importantă şi în acest moment sunt asigurate toate condiţiile pentru ca exploatarea cărbunelui şi producerea energiei electrice să se desfăşoare în continuare”, a precizat Instituţia Prefectului.

Reacţia Prefecturii Hunedoara survine în condiţiile în care GNM Hunedoara a efectuat, în perioada 1-3 martie, un control la Termocentrala Paroşeni, constatându-se că nu sunt respectate condiţiile prevăzute de Autorizaţia Integrată de Mediu (AIM) emisă de APM Hunedoara, cu privire la monitorizarea emisiilor în aer şi la monitorizarea tehnologică.

Comisarii de mediu au aplicat CEH o sancţiune contravenţională principală şi una complementară, stabilindu-se ca termocentrala să respecte întocmai prevederile din autorizaţia de mediu.

Ulterior, administraţia CEH a prezentat măsurile începute pentru conformarea Termocentralei Paroşeni la normele de mediu impuse prin autorizaţia integrată de mediu.

„Rolul nostru, al Gărzii Naţionale de Mediu, nu este de a închide obiective economice, este de a preveni riscurile şi a impune măsuri pentru asigurarea securităţii mediului prin acţiuni de prevenire a riscurilor şi limitarea ameninţărilor de ordin ecologic asupra resurselor de apă, a aerului, a solului, poluarea transfrontalieră sau a biodiversităţii şi ariilor naturale protejate”, a conchis, într-un comunicat, comisarul şef al GNM Hunedoara, Dorel Bretean.

Termocentrala Paroşeni a rămas singurul producător de energie electrică din cadrul CEH Hunedoara, după ce Termocentrala Mintia a fost oprită în urmă cu un an. AGERPRES

(sursa foto uzinaparoseni.files.wordpress.com)

ALTE ȘTIRI RECENTE