PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Maramureş: Fluxul de primire a refugiaţilor din PTF Sighetu Marmaţiei a fost reorganizat

Primirea refugiaţilor prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Sighetu Marmaţiei a fost reorganizată pentru a reduce timpii de staţionare şi preluarea persoanelor, îndeosebi mame, copii şi bătrâni, a informat, luni, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Maramureş, Ionel Bogdan.

„Am implementat aplicaţia la nivelul celor şapte desk-uri din cortul Blue Dot, astfel că fiecare refugiat care ajunge în Maramureş va parcurge paşii din fluxul stabilit pentru a beneficia de ajutorul necesar. Fiecare voluntar din cortul Blue Dot are sarcini bine stabilite, de la întâmpinarea refugiaţilor după trecerea punctului de frontieră, la înregistrare, asistenţă, acordare de cazare şi transport. În acest fel, avem o organizare cât mai eficientă a tot ce înseamnă gestionarea refugiaţilor ucraineni. Pentru a putea beneficia de testare gratuită COVID-19, am extins programul ‘Testăm în Maramureş’ şi pentru cetăţenii ucraineni, care se pot programa pentru testare în centrele partenere programului”, a spus Ionel Bogdan.

De asemenea, autorităţile locale au refăcut procedura de preluare şi transport a refugiaţilor din Ucraina pentru a evita situaţiile neplăcute.

„Am definitivat o procedură clară de transport pentru refugiaţi, astfel că avem 6 microbuze care vor asigura permanenţa în Punctul de Trecere al Frontierei Sighetu Marmaţiei, 3 aparţinând Consiliului Judeţean şi 3 aparţinând ISU, pregătite să transporte refugiaţii spre locurile de cazare identificate. Alte 3 microbuze sunt pregătite să intervină în cazul în care va fi necesară suplimentarea maşinilor care asigură transportul refugiaţilor. Sucursala CFR Călători Cluj şi-a arătat disponibilitatea de a permite cetăţenilor ucraineni care intră în ţară prin PTF Sighetu Marmaţiei să călătorească gratuit, pe rutele Sighetu Marmaţiei – Bucureşti, plecare la ora 16:10, şi Sighetu Marmaţiei – Cluj-Napoca, plecare ora 23:30. Totodată, trenul Sighetu Marmaţiei – Cluj-Napoca poate face conexiunea cu trenul internaţional Cluj-Napoca – Budapesta (plecare 7:30). Călătoria este gratuită, iar tranziţia peste graniţă este făcută cu reprezentanţii CFR”, a mai precizat Ionel Bogdan.

Odată ajunşi în PTF Sighetu Marmaţiei, refugiaţii au acces la reţeaua internet gratuit pe o rază de 200 de metri.

„Vodafone România oferă internet gratuit prin reţeaua Wi-Fi cetăţenilor care intră în România prin Punctul de Frontieră Sighetu Marmaţiei. Reţeaua Vodafone FREE Wi-Fi poate fi accesată direct, fără parolă, şi este disponibilă în apropierea punctului de frontieră, pe o rază de 200 de metri(…)Compania oferă cartele Vodafone cu beneficii gratuite constând în internet, minute naţionale şi internaţionale valabile în UE şi Ucraina”, a spus Ionel Bogdan.

În judeţ funcţionează trei puncte de colectare a donaţiilor, două în municipiul Baia Mare şi altul în municipiul Sighetu Marmaţiei.

„Avem trei puncte de colectare a donaţiilor: două în Baia Mare – unul la Casa Armatei, str. Hortensiei nr. 1, unde se colectează produse nealimentare, şi unul la Sediul Sucursalei Maltez Baia Mare, str. Progresului nr. 17B, unde se colectează produse alimentare. Ambele centre sunt deschise zilnic, în intervalul orar 11:00-18:00. Un alt punct de colectare alimente este deschis în Sighetu Marmaţiei, pe strada Vasile Alecsandri, nr. 12-14 (depozitul Alphastone), deschis zilnic în intervalul orar 10:00-18:00. Trei ONG-uri din Maramureş au deschis conturi în care se pot dona bani pentru refugiaţii şi militarii din Ucraina”, a mai arătat Ionel Bogdan.

Acesta a mai precizat că la nivelul judeţului Maramureş au fost identificate 8.000 de locuri de cazare pentru refugiaţi, la pensiuni, instituţii publice şi case private.

De asemenea, continua trimiterea de ajutoare către Ucraina în urma donaţiilor făcute de cetăţeni şi firme.

„Un tir plin cu ajutoare a fost transportat prin Rotary Club Baia Mare 2005 către Harkiv, Rakhiv şi Harkov, Ucraina. Un alt tir plin cu alimente a sosit ieri (duminică n.red.) din Germania, care a fost descărcat la depozitul de gestionare a donaţiilor pentru Ucraina din Halmeu. Mai avem 5 tiruri pregătite pentru un convoi umanitar pe care îl vom organiza la începutul săptămânii , împreună cu cei de la Crucea Roşie. Totodată, aşteptăm încă 6 camioane pline cu produse de igienă, sanitare, pături, alimente, care vor sosi din Germania în zilele ce urmează şi alte camioane întregi cu donaţii din Franţa, Austria, Italia şi Statele Unite ale Americii. Toate vor ajunge acolo unde este mare nevoie de ele”, a mai spus Ionel Bogdan.

Totodată, 3 maşini pline cu produse sanitare de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Baia Mare, Spitalul de Boli Infecţioase Baia Mare, Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus şi Serviciul de Ambulanţă Maramureş au fost trimise în Ucraina, pentru soldaţii şi civilii răniţi din Kiev şi Doneţk.

„Până acum 38 de maşini pline cu ajutoare – produse alimentare, sanitare, de igienă etc. – au fost trimise spre Ucraina. Un transport cu produse medicale şi medicamente a fost trimis spre Crucea Roşie. 24 de maşini au fost trimise spre Sighetu Marmaţiei, unde sunt distribuite refugiaţilor, şi Halmeu. (…) Zilnic, câtorva sute de cetăţeni ucraineni, care tranzitează Maramureşul, li se asigură cazare şi masă, transport, asistenţă psihologică, juridică şi socială”, a mai precizat Ionel Bogdan. AGERPRES

ALTE ȘTIRI RECENTE