PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Bistriţa-Năsăud: Asociaţiile care s-au implicat în ajutorarea refugiaţilor din Ucraina, chemate să colaboreze cu autorităţile

Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud a găzduit, joi după-amiază, o întâlnire cu reprezentanţii a circa 20 de asociaţii, organizaţii şi fundaţii din judeţ care s-au implicat, în ultima săptămână, în acţiuni de ajutorare a refugiaţilor din Ucraina sau intenţionează să se implice în perioada imediat următoare, în vederea creării unui grup de lucru local care să gestioneze cât mai eficient nevoile identificate, potrivit AGERPRES.

Prefectul Mica Oprea le-a mulţumit asociaţiilor care deja au colectat produse şi donaţii pentru refugiaţi şi s-au deplasat în vămile din Maramureş şi Suceava pentru a veni în sprijinul voluntarilor de acolo.

„Vreau să vă mulţumesc pentru ce aţi făcut până acum în zonele de graniţă, respectiv Siret şi la Sighet, poate şi în alte locuri. (…) Poate unii o să zică că e cam târzie întâlnirea aceasta, în general am furnizat şi noi informaţiile pe care le-am avut, în contextul în care acţionăm în baza unor dispoziţii legale. Până acum, am lucrat la situaţii privind estimarea capacităţilor de cazare, de primire de refugiaţi şi deja ştiţi că avem refugiaţi care sunt cazaţi în judeţ. Am identificat un număr suficient de spaţii de cazare, în care se poate asigura şi masa”, a spus Mica Oprea.

Subprefectul Ioan Zăgrean a precizat că autorităţile judeţene au identificat 577 de locuri de cazare destinate refugiaţilor din Ucraina, din care 55 sunt la această dată ocupate, la care se adaugă locuri de cazare puse la dispoziţie de diverse persoane private, la hoteluri, pensiuni sau centre ale unor fundaţii creştine, din care erau ocupate 158 la nivelul zilei de joi.

Autorităţile au explicat că numărul refugiaţilor care au ajuns în judeţ în ultima săptămână este mai mare, însă marea majoritate a preferat, după cel mult două zile, să îşi continue drumul către alte state europene.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, Constantin Florea, le-a cerut ONG-urilor să îşi dozeze eforturile, estimând că în următoarea săptămână sau în următoarele două s-ar putea ca numărul de refugiaţi care vor ajunge în judeţ să crească. El a mai menţionat că la această dată este nevoie în principal de produse de igienă. AGERPRES 

(sursa foto timponline.ro)

ALTE ȘTIRI RECENTE