PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Brăila: Clădirea fostei Gări Fluviale, construită de Anghel Saligny, va fi transformată în centru multicultural

Clădirea fostei Gări Fluviale din Brăila, construită de Anghel Saligny şi care are o vechime de peste 100 de ani, va fi transformată în centru multicultural, prin implicarea municipalităţii, potrivit AGERPRES.

Consiliul Local Municipal Brăila a aprobat, în ultima şedinţă, o hotărâre ce vizează exercitarea dreptului de preempţiune pentru cumpărarea acestui imobil, aflat în proprietatea unui om de afaceri, în vederea transformării lui în centru multicultural.

Clădirea fostei Gări Fluviale este înscrisă în lista monumentelor istorice şi face parte din ansamblul „Centrul Istoric al Brăilei”.

„Gara Fluvială este una dintre clădirile de patrimoniu ale oraşului nostru, cunoscută şi sub denumirea de Căpitănia veche, este o clădire impunătoare, construită de cunoscutul inginer Anghel Saligny, fiind extrem de importantă acum mai bine de un secol, când transportul pe apă era unul dintre principalele mijloace de comunicare între localităţile de la Dunăre. Între anii 1904 şi 1906, celebrul inginer Anghel Saligny a construit ceva ce avea să devină simbolul Portului Brăila. Având în vedere că oraşul nostru era un punct important pe traseul Dunării, era necesară construirea unei gări fluviale care să ajute sutele de oameni ce se îmbarcau zilnic în vapoare. Pe atunci transportul pe apă era atât de important pe cât este transportul în aer, astăzi”, se arată în hotărârea adoptată de CLM Brăila.

Importanţa Gării Fluviale a început să dispară treptat, odată cu construirea primelor căi ferate şi a primelor şosele, astfel că, la mijlocul secolului al XX-lea, numărul pasagerilor era foarte mic, iar în anul 1995 a fost anulată ultima cursă care ducea la Galaţi, pentru că nu a existat niciun călător.

„Scopul exercitării dreptului de preempţiune şi realizării acestei investiţii pentru imobilul respectiv este reabilitarea şi punerea în valoare a monumentului istoric în totalitate şi introducerea acestuia în circuitul administrativ, cultural şi turistic al oraşului, prin crearea unui Centru Multicultural care ar cuprinde spaţii administrative şi expoziţionale permanente legate de istoria portului Brăilei şi expoziţii temporare, spaţii pentru evenimente şi spectacole de mici dimensiuni, proiecţii, ateliere educative pentru copii şi adolescenţi pe teme istorice şi culturale”, se mai arată în hotărârea CLM Brăila. AGERPRES

(sursa foto locuridinromania.ro)

ALTE ȘTIRI RECENTE