PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Municipiul Iaşi se va înfrăţi cu şapte oraşe culturale din Uniunea Europeană

Municipiul Iaşi va deveni parte a proiectului european de înfrăţire a oraşelor culturale „CultCities – Cultural Cities Twinning project”, a anunţat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Mihai Chirica, potrivit AGERPRES.

Conform declaraţiilor primarului, din proiect vor face parte primăriile din Pavia, din Italia, care este şi lider de proiect, Coimbra, Portugalia, Besancon, Franţa, Hildesheim, Germania, Salamanca, Spania, Turun, Finlanda, şi Poitiers, Franţa. Cu acest din urmă oraş Iaşiul este înfrăţit încă din anul 1969.

„Toate oraşele incluse în proiect sunt centre universitare de tradiţie, fiind membre ale prestigioasei reţele universitare Coimbra. Obiectivul proiectului este realizarea unui schimb de bune practici în domeniul promovării şi conservării patrimoniului cultural, promovarea reciprocă a oraşelor partenere şi semnarea unui acord de înfrăţire/cooperare în vederea stabilirii mecanismelor de colaborare viitoare. Acordul va fi parafat în cadrul Forumului despre cultură şi patrimoniu „Culture and Heritage Living Lab” şi va viza atragerea de fonduri europene şi dezvoltarea de noi proiecte”, a spus primarul Mihai Chirica.

Edilul a anunţat, totodată, că în perioada 4-7 aprilie Primăria Pavia va organiza o întâlnire care coincide ca perioadă de desfăşurare şi cu o reuniune a Universităţilor din Grupul Coimbra al celor mai importante universităţi din Europa.

„În cadrul întâlnirii fiecare oraş partener va prezenta modele de bună practică pentru valorizarea proiectelor culturale şi patrimoniului. Iaşiul va prezenta proiectul „Traseul Memoriei”, care include abordarea clasică a prezentării monumentelor istorice reprezentative ale oraşului, dar şi o aplicaţie digitală şi un film de prezentare. Pe lângă vizita de studiu la Pavia, proiectul va include întâlniri online şi crearea reţelei CultCities de oraşe culturale universitare”, a declarat primarul. AGERPRES

(sursa foto uaic.ro)

ALTE ȘTIRI RECENTE