PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Reabilitarea cu fonduri europene a clădirii Muzeului de Istorie din Piatra-Neamţ a ajuns la etapa lucrărilor de faţadă

Reabilitarea cu fonduri europene a Muzeului de Istorie din Piatra-Neamţ a ajuns la etapa lucrărilor de faţadă, a anunţat marţi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, potrivit AGERPRES.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, preşedintele CJ a făcut o vizită de lucru pentru a analiza stadiul lucrărilor iar la final a precizat că proiectul este implementat în proporţie de 65%.

„Executantul lucrării mi-a arătat care sunt variantele de zidării exterioare, având în vedere că se va păstra vechea arhitectură a clădirii. A fost montat acoperişul, iar la interior s-au finalizat aproape toate etapele de lucru – tencuieli, instalaţii electrice, termice şi sanitare. Implementarea proiectului este în grafic şi aştept cu mare interes finalizarea lui, pentru a fi redeschis muzeul pentru toţi cei interesaţi de exponatele pe care le deţine. Aceste obiectiv este unul dintre cele mai importante din judeţ, având în vedere colecţiile extrem de valoroase, unele unicat în ţară sau în lume’, a precizat Ionel Arsene.

Prin proiectul aflat în derulare se urmăresc conservarea, protejarea şi promovarea muzeului.

Se refac toate tipurile de instalaţii, acoperişul, finisajele interioare şi exterioare cu păstrarea arhitecturii originale.

De asemenea, se introduce lift de la subsol până la mansardă, pentru a se va asigura accesul facil persoanelor cu dizabilităţi.

Valoarea totală a proiectului este de 16 milioane lei, din care 85% reprezintă contribuţia UE, 13% se asigură de la bugetul de stat şi diferenţa de la bugetul judeţului.

Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ a fost introdus, datorită numărului şi importanţei colecţiilor pe care le deţine, a ariei de cercetare şi activităţii desfăşurate, în circuitul naţional al muzeelor.

Clădirea în care funcţionează Muzeul de Istorie, situată în centrul oraşului, a fost ridicată între anii 1910-1912.

În interiorul ei au funcţionat, de-a lungul timpului, Prefectura, Primăria, Consiliul Judeţean şi Tribunalul Neamţ. AGERPRES

(sursa foto CJ Neamt)

ALTE ȘTIRI RECENTE