PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Timiș: Planuri mari pentru construirea unui campus cu gară în mijlocul Timișoarei

Primăria Municipiului Timişoara a anunţat, marţi, că o singură firmă, din Constanţa, a fost interesată să participe la licitaţia lansată în vederea întocmirii planului urbanistic zonal (PUZ) al unui campus în zona centrală a oraşului, unde să fie înfiinţată şi o staţie feroviară, potrvit AGERPRES.

Ideea de a avea în zona vizată, Oituz/Iulius Mall, o staţie feroviară, pe traseul unui metrou, a fost lansată de fosta administraţie.

Planul urbanistic zonal cuprinde o suprafaţă totală de 16,7 hectare şi există mai multe proiecte aflate în execuţie în zonă, inclusiv proiectul Primăriei Municipiului Timişoara pentru un nou campus şcolar al Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau”.

De asemenea, Universitatea de Vest are în implementare extinderea Facultăţii de Arte şi Design, realizarea sediilor pentru Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie şi a Facultăţii de Muzică şi Teatru, dar şi clădirea Institutului de Cercetări Avansate de Mediu.

„PUZ-ul va analiza posibilitatea realizării unui punct intermodal de transport, prin introducerea unei staţii de tren care să lege zona centrală de restul judeţului. De asemenea, planul va trasa reglementările pentru culoare velo cu parcări pentru biciclete conexe, o parcare supraterană cu cinci etaje şi două culoare pietonale importante. Primul culoar va lega Intrarea Doinei de strada Popa Şapcă, iar pentru trecerea acestei artere aglomerate va fi analizată realizarea unei subtraversări. Al doilea culoar pietonal urmăreşte să conecteze complexul Iulius Town şi noul campus de cel existent al Universităţii Politehnica Timişoara/Universităţii de vest Timişoara de pe bulevardul Vasile Pârvan”, explică un comunicat al Primăriei Timişoara, remis AGERPRES.

Serviciile care vor fi contractate includ studii de fundamentare analitice (geotehnic, topografic, de circulaţie), dar şi o analiză asupra evoluţiei activităţilor educaţionale. Suprafaţa studiată include şi zona de la nord de calea ferată, adiacentă complexului Iulius Town, cu o suprafaţă totală de 33 de hectare.

Valoarea estimată este de 151.260 de lei (fără TVA), iar contractul va avea 12 luni pentru realizare.

Fostul edil Nicolae Robu a dat dispoziţie, în decembrie 2014, să se pregătească studiul de fezabilitate pentru construirea unui metrou, iar pe baza rezultatelor studiului să se permită conturarea unor estimări ale costurilor, care ar putea ajunge la 1,5 miliarde de euro, cu finanţare multianuală din fondurile speciale ale UE. El dorea ca în subteran liniile ferate să poată fi utilizate în partaj, atât pentru trenuri, cât şi pentru un metrou urban, care să facă legătura dintre Gara de Nord şi Aeroportul Internaţional „Traian Vuia”, cu cinci staţii pe parcurs (Gara de Nord, Iulius Mall, Gara de Est, Grădina Zoo şi Aeroport). AGERPRES

(sursa foto digi24.ro)

ALTE ȘTIRI RECENTE