PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

Dolj: Cei mai mulți bani din buget se duc în 2022 către investiții. Suma e semnificativă

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, a declarat că 2022 va fi ”anul marilor proiecte” pentru instituţia pe care o conduce, 64% din bugetul judeţului fiind direcţionat către dezvoltare, potrivit AGERPRES.

„Anul 2022 este anul marilor proiecte pentru CJ Dolj. Am încercat să acoperim toate proiectele, tot ce înseamnă investiţii în derulare şi să prevedem bani şi pentru noi proiecte. Anul acesta finalizăm o serie de proiecte majore începute în ultima perioadă şi începem o serie de proiecte noi, proiecte cu impact major, cu sume de finanţare destul de mari. Majoritatea proiectelor se bazează de finanţări europene, dar vom avea şi proiecte finanţate din bugetul propriu. Vrem să fie anul în care vom depune cele mai multe proiecte pe fonduri europene, motiv pentru care am prevăzut sume pentru ce înseamnă studii de fezabilitate sau proiecte tehnice. Ne-am creat un obicei din e a nu rata nicio finanţare europeană sau din bani guvernamentali şi aşa vom continua”, a spus preşedintele CJ Dolj, într-o conferinţă de presă.

Cosmin Vasile a afirmat că bugetul judeţului pe acest an este de 840 milioane lei şi are o componentă puternică privind secţiunea de dezvoltare, 64% din fonduri fiind direcţionate către investiţii, aproximativ 538 milioane lei.

„Este un buget care va permite finalizarea investiţiilor majore, cum ar fi drumurile judeţene Craiova-Cetate, Giurgiţa-Pleniţa, Clinica de Oncologie, Centrul Internaţional ‘Constantin Brâncuşi’, Muzeul Cărţii şi Exilului Românesc şi al Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor. Totodată, este anul în care începem o nouă etapă în care dezvoltarea economică este primordială şi vorbim de modernizarea Aeroportului Craiova, de un centru intermodal logistic în zona Aeroportului Craiova, de drumurile Gherceşti-Teslui-limita cu judeţul Olt, Craiova-Breasta -Argetoaia. Este anul în care sperăm să finalizăm tot ce înseamnă licitaţie pentru construirea noului complex sportiv pe Stadionul Tineretului şi să începem investiţia în baza parteneriatului cu Universitatea Craiova de realizare a unui parc tehnologic IT, investiţie cu o valoare totală estimată la 20 milioane euro, pentru lucrări şi dotări, demers implementat pe structura blocului S200 din Craiova, unde vom avea 25.000 m.p. amenajaţi pentru susţinerea sectorului IT. Pentru asta am alocat 600.000 lei pentru elaborarea documentaţiei”, a mai spus preşedintele CJ Dolj.

Potrivit acestuia, 67% din sumele pentru investiţii sunt din fonduri guvernamentale, iar 39 de proiecte sunt cu finanţare nerambursabilă. În ceea ce priveşte infrastructura de transport, 435 milioane lei merg în drumuri şi la Aeroportul din Craiova, 300 km de drum urmând să fie anul acesta modernizaţi.

De asemenea, CJ Dolj a preluat responsabilitatea privind acţiunile de expropriere pe o lungime de drum de 4 kilometri pentru legarea drumului expres Craiova-Piteşti cu viitorul Spital Regional Craiova.

În domeniul sănătăţii, CJ Dolj va aloca 2 milioane lei în 2022 pentru modernizarea Clinicii pentru Sportivi din Craiova, singura unitate cu acest profil din regiunea Oltenia care oferă servicii pentru mai mult de 8.000 de sportivi, inclusiv din loturile naţionale; 11,3 milioane lei pentru modernizarea şi extinderea Spitalului de Pneumologie Leamna, care a devenit spital universitar şi unde se va construi un imobil nou, va avea o zonă de salină şi de recuperare, care va avea un rol important şi pentru recuperarea după pandemia de Covid-19; 2 milioane lei pentru amenajarea curţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova şi sunt prevăzute fonduri pentru reabilitarea faţadei unde nu s-a mai intervenit din 1969, când a fost inaugurat. AGERPRES

(sursa foto www.cjdolj.ro)