PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

A început Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România. Cum vă puteți lua o zi liberă fie că lucrați la stat sau privat?

Prima etapă a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, amânat vreme de un an din cauza pandemiei de COVID-19, a început pe 1 februarie 2022, cu „preluarea datelor din surse administrative“.

Următoarele etape prevăzute în cadrul RPL sunt:

  • 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare (metoda CAWI)
  • 16 mai – 17 iulie 2022: Colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (cu ajutorul tabletelor)

Astfel, din 14 martie începe „autorecenzarea“, iar din 16 mai 2022, recenzorii ies pe teren cu chestionare pe tablete.

În prima etapă, care se va desfăşura în perioada 1 februarie – 13 martie 2022, Institutul Naţional de Statistică va prelua baze de date de la celelalte instituţii ale statului pentru a vedea, din bazele de date ale statului, ce populaţie are România.

„Preluarea datelor din surse administrative este o etapă premer­gătoare contactului populaţiei cu recensământul propriu-zis, care începe pe 14 martie 2022 şi care se desfăşoară în două etape. În prima etapă, cetăţeanul are posibilitatea să se auto­recen­zeze, pri­mind o zi liberă de la ser­viciu, fie că lucrează la stat sau la privat. În a doua etapă, recen­zorul vizitează adresele unde nu s-a produs autorecen­zarea, ex­clusiv cu folosirea tabletei. Este pri­mul recensământ digitalizat 100% din România“, a declarat pentru ZF Cătălin Raiu, directorul de comunicare al Institutului Naţional de Statistică.

“Persoana care se va auto-recenza trebuie să știe că oricând va putea fi îndrumată să finalizeze auto-recenzarea prin apel gratuit la call center. Mai trebuie să știe că, spre protecția lui și a familiei în această perioadă marcată încă de criza sanitară, este mai sigură auto-recenzarea, aceasta oferindu-i și posibilitatea de a fi realizată, în confortul domiciliului său. Nu în ultimul rând, conform legii, salariații care completează chestionarul de auto-recenzare dispun de o zi liberă”, au explicat reprezentanții INS pentru HotNews.ro.

 

(sursa foto: fanatik.ro)