PARTENER APL MANAGEMENT

platforma pentru administrația publică locală

România se află la coada clasamentului privind digitalizarea din administrația locală

Pașii administrației publice locale spre reducerea birocrației, a îmbunătățirii proceselor de lucru și a dispariției celebrului “Dosar cu șină” sunt încă timizi în managementul documentelor oficiale.

Doar puțin peste 800 de instituţii publice şi companii din toate judeţele României folosesc programe specific de registratură şi managementul documentelor în administraţia publică locală, potrivit AGERPRES. Regista, care este cea mai folosită, are peste 15.000 de utilizatori la nivel naţional ce au înregistrat de-a lungul timpului peste 16 milioane de documente în aplicaţie, şi numără peste 500 de instituţii care folosesc portalul e-Guvernare. 

 

„Din păcate, noi, în România, suntem undeva pe la coada Europei în ceea ce priveşte digitalizarea, dar asta reprezintă şi o oportunitate. Sunt oportunităţi pe care le-am văzut în pandemie şi vin din comunităţile mici. Dacă vă uitaţi la ce poate să reformeze statul prin instituţiile centrale pare că viteza este foarte mică, spre deloc uneori. În instituţiile mai mici, în primăriile mai mici, lucrurile se pot întâmpla cu viteză mai mare. De aceea, cred că pandemia a arătat că digitalizarea la noi, în România, are şanse mai mari să plece de jos în sus decât dinspre Bucureşti spre toată ţara şi asta cred că este un lucru foarte bun. Asta arată că abordări cum ar fi de tip „Software as a Service”, cum este şi Regista, pot fi adoptate rapid, aplicate rapid şi se pot potrivi într-o grămadă de situaţii. Nu prea mai vrem soluţiile alea monstru făcute pe bugete enorme şi care nu ajuns să fie puse în practică aproape niciodată. Cu soluţii moderne, cu cloud computing lucrurile pot să meargă. Am văzut această deschidere din partea primăriilor cu care noi am reuşit să colaborăm şi o creştere deosebită aici. Noi am ajuns, până la urmă, să avem în prezent 800 de UAT-uri (Unităţi Administrativ – Teritoriale, n.r.), cu o creştere foarte mare în pandemie. Din perspectiva digitalizării, un pic ne-a trezit la realitate şi este un lucru foarte bun”, a explicat Alexandru Lăpuşan, CEO Zitec.

Aplicaţia Regista, cea mai folosita la nivel de administrație publică din România, este dezvoltată de Zitec, lider pe piaţa de IT & digital marketing din România, specializat în dezvoltarea de soluţii şi servicii de transformare digitală.


Regista Digital, compania dedicată digitalizării administraţiei publice din România, a organizat, joi, Gala Regista 2021, primul eveniment naţional în care sunt premiate primăriile şi instituţiile care s-au remarcat în procesul de digitalizare în anul precedent. AGERPRES

 

(sursa foto: uni-potsdam.de)