Criza energetică, reducerea birocrației, dezvoltarea investițiilor locale sau cofinanțarea proiectelor s-au aflat pe lista de discuții dintre reprezentanții asociațiilor ce reprezintă administrațiile locale si Guvern, la întâlnirea ce a avut loc luni, 31 ianuarie 2022.
Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit cu reprezentanții administrației publice locale de la Uniunea Națională a Consiliilor Județene și Asociațiile Municipiilor, Orașelor și Comunelor din România.
Printre temele discutate s-au aflat demersurile de descentralizare și întărire a rolului administrației publice locale, reducerea birocrației prin digitalizare, criza energetică, dar și protejarea populației, a sectoarelor economice și a instituțiilor publice, precum școli, spitale, instituții de cultură, de efectele creșterii prețurilor la energie. finanțarea activității de asistență socială și protecția copilului, a mecanismului de decontare a transportului elevilor, a activității de tineret și a centrelor militare.
În ceea ce privește dezvoltarea investițiilor locale, au fost abordate aspecte legate de completarea legii exproprierilor, modificări solicitate de reprezentanții administrației publice locale îndeosebi pentru proiectele privind sistemele de management integrat al deșeurilor.
Reprezentanții autorităților locale au explicat că au nevoie de sprijin din partea Guvernului pentru asigurarea cofinanțării proiectelor derulate de comunitățile locale, precum și de punerea la dispoziție a unor rezumate pregătite pentru fiecare componentă în parte, în care să fie cuprinse și exemplificate activitățile eligibile, mecanismul pentru alocarea investițiilor, documentația necesară care să însoțească cererile de finanțare, mecanismul de evaluare și de acceptare a finanțării proiectelor.
”România are nevoie de modernizare și dezvoltare echilibrate, astfel încât de investițiile disponibile prin PNRR, dar și prin celelalte fonduri europene și naționale, să beneficieze în mod echitabil și integrat toate comunitățile și toți cetățenii. Consultările noastre permanente au rostul să cunoaștem cât mai bine de ce au nevoie oamenii și să găsim soluții cât mai aproape de așteptările lor și ale comunităților locale”, a afirmat prim-ministrul, potrivit gov.ro.
Comitetul Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență a fost constituit tocmai pentru a accelera reformele și pentru asigurarea unei bune implementări a programului la nivel local. ”Operaționalizarea PNRR este corelată viziunii integrate ce are în vedere lansarea negocierilor de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”, a explicat Ciucă.
La întâlnire au participat, din partea Guvernului, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila Cseke, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean.
Din partea structurilor asociative ale administrației publice locale au participat președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Adrian Veștea, președintele Asociației Municipiilor din România, Emil Boc, președintele executiv al Asociației Municipiilor din România, Constantin Toma, președintele Asociației Orașelor din România, Adrian Teban, președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici.
(sursa foto: gov.ro)